Απώλεια και πένθος

Ψυχοθεραπεία

Η απώλεια είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής το οποίο δε συνεπάγεται πάντα τον χαμό ενός προσώπου. Άλλωστε, αν και το πένθος έχει συνδεθεί για τους περισσότερους ανθρώπους με τον χαμό κάποιου, θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή ή απώλεια.


Το πένθος είναι μια επώδυνη διαδικασία αντιμετώπισης, επεξεργασίας, συνειδητοποίησης και κατανόησης της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου ή της απώλειας μιας σημαντικής κατάστασης. Κατά συνέπεια, το πένθος αποτελεί την ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ένα άτομο μετά η ακόμη και κατά την διάρκεια της απώλειας. Η εμπειρία ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς τα συμπτώματα και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης είναι διαφορετικοί.

Τι είναι το πένθος και πως σχετίζεται με την απώλεια;

Το πένθος συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και συμπτωμάτων όπως η καταθλιπτική διάθεση, αναστολή καθημερινών δραστηριοτήτων, έλλειψη ενδιαφερόντων, συγκίνηση, διαταραχές στον ύπνο και την διατροφή κλπ. Σε καταστάσεις παθολογικού πένθους, τα συμπτώματα είναι πιο βαριά και μπορεί να συνοδεύονται με αυτοκαταστροφικές τάσεις και με σοβαρές επιπτώσεις στην γενικότερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μερικές συνθήκες από τις οποίες ενδεχομένως να βιώσει ένα άτομο που πενθεί είναι:


• Άρνηση: Η άρνηση αποτελεί μια μορφή ψυχικής άμυνας. Με απλά λόγια πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό που βοηθάει στην μείωση της οδύνης και έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αρνείται την ύπαρξη ορισμένων στοιχείων που προέρχονται από την εξωτερική πραγματικότητα.
• Θύμος: Ο άνθρωπος που βιώνει πένθος ενδεχομένως να βιώνει και το συναίσθημα του θυμού. Συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση τύψεων και ενοχών προς τον εαυτό του ενώ άλλες φορές ανακινεί αισθήματα αδικίας. Συνήθως το άτομο που βιώνει αυτή την κατάσταση αρχίζει και αναρωτιέται τι θα μπορούσε να έχει κάνει για να αποτρέψει την απώλεια
• Διαπραγμάτευση:. Η διαπραγμάτευση αφορά μια πρώτη επεξεργασία της μονιμότητας που φέρνει η συνθήκη της απώλειας. Ο άνθρωπος αναζητά μια λύση που θα απομακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει ή έρχεται περισσότερο κοντά σε αυτά αποδεχόμενος ότι υπάρχουν.
• Θλίψη: Το άτομο αρχίζει να συνειδητοποιεί την απώλεια και έρχεται σε επαφή με πραγματικά συναισθήματα οδύνης, θλίψης αλλά και του υπαρξιακού φόβου που πολλές φορές ανακινείται από την απώλεια. Οι αναδρομές στο παρελθόν και γενικά σε αναμνήσεις που συμπεριλαμβάνουν το πρόσωπο ή την συνθήκη που χάθηκε είναι αρκετά συχνές.
• Αποδοχή: Είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος αναγνωρίζει και αποδέχεται την απώλεια. Αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση να αλλάξει την κατάσταση πάρα μόνο να διατηρήσει την μνήμη του προσώπου που απώλεσε. Στην ουσία προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και επαναπροσδιορίζει την ζωή του στα νέα δεδομένα.

Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι τα αίτια του πένθους;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κύρια αιτία του πένθους είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή οποιαδήποτε άλλη μορφή απώλειας. Ωστόσο, η αδυναμία διαχείρισης του πένθους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιφέρει τον κίνδυνο για εμφάνιση κάποιας μορφής παθολογικού πένθους. Καλό λοιπόν θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Ποια είναι τα συναισθηματικά συμπτώματα του πένθους;

Τα συναισθηματικά συμπτώματα του πένθους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλοι τα βιώνουν σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Ειδικότερα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι:


• Συναισθηματικό μούδιασμα
• Πικρία
• Αποσύνδεση
• Συνεχής ενασχόληση με την απώλεια & μηρυκασμός σκέψεων
• Δυσκολία εκδήλωσης ή αίσθησης της χαράς


Το πένθος μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του και μέσα από σωματικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να αφορούν ένα σύνολο καταστάσεων. Τα συναισθηματικά συμπτώματα είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται ήμερες ή και εβδομάδες μετά το τραυματικό γεγονός. Όταν όμως δεν υποχωρούν και διογκώνονται με την πάροδο του χρόνου, αποτελούν ενδείξεις πιο σοβαρού ή περιπλεγμένου πένθους.

newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας με ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

    Θεραπευτική αντιμετώπιση του πένθους

    Το πένθος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τεράστια δυσφορία και απελπισία καθώς και να μην βλέπουν καμιά διέξοδο αυτήν την κατάσταση. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να στηριχθεί και να ανακάμψει. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη από την απώλεια είναι η αναζήτηση υποστήριξης και επικοινωνίας.


    Σε πρώτη φάση η αποδοχή ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην διαχείριση του πένθους, θα ανοίξει και τον δρόμο προς την ανάληψη σωστών αποφάσεων. Η θεραπευτική αντιμετώπιση που συνιστάται στις περιπτώσεις πένθους, διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από το είδος της κατάστασης.


    Η ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει ως κατάλληλη βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί ο άνθρωπος τα δύσκολα αυτά συναισθήματα που έρχονται με την απώλεια όπως και να προσαρμοστεί στα νέα γεγονότα και φυσικά να συνεχίσει την ζωή του.

    Γραφειο ψυχολογου

    Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

    Διεύθυνση Γραφείου

    Μιχαλακοπούλου 99
    Αθήνα
    1ος Όροφος

    Επικοινωνία

    +30 698 7312 180 & 210 77 58 008

    Δέχεται κατόπιν ραντεβού

    Δευτέρα | Σάββατο

    ©
    2024 UX Themes

    Terms Privacy Cookies