Ατομική Ψυχοθεραπεία

Ζαχαρίας Καβαρλίγκος | Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

 

 

Για αρκετούς ανθρώπους η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να αντιμετωπίσουν και να επεξεργαστούν τα προσωπικά τους ζητήματα, χτίζοντας παράλληλα μέσα από την ατομική σύνδεση με τον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή, μια νέα ασφαλή βάση, η οποία θα λειτουργήσει επανορθωτικά και θα συνδράμει τα μέγιστα στην εξέλιξή τους.

Η ειδίκευσή μου αφορά την οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεία, βάση της οποίας και θεμελιώδες στοιχείο της είναι οι δυναμικές και οι σχέσεις που αναπτύσσονται τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στα υπόλοιπα συστήματα που ζει και λειτουργεί το άτομο. Ως εκ τούτου σε αρκετές περιπτώσεις ψυχοθεραπείας, αν και αρχικά η προσέγγιση γίνεται μέσω ατομικών συνεδριών, με γνώμονα το τι χρειάζεται και θέλει ο θεραπευόμενος, υπάρχουν και άλλες επιλογές που δύναται να ακολουθηθούν, όπως η ένταξη σε ομάδα ψυχοθεραπείας ή η συνεδρία οικογενειακής ψυχοθεραπείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Τι είναι η ατομική ψυχοθεραπεία;

 

 

Η έννοια της ατομικής ψυχοθεραπείας περιγράφει μια στενή σχέση μεταξύ του ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου, με κύριο στόχο την κατανόηση βασικών συναισθηματικών και λειτουργικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει. Η ατομική ψυχοθεραπεία αφορά λοιπόν τη διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευόμενος, αναπτύσσει μια στενή σχέση με τον ψυχοθεραπευτή ώστε να καταφέρει να ανοιχτεί και να συζητήσει για τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που βιώνει, σε ένα πλαίσιο φροντίδας, σεβασμού και καλύτερης κατανόησης του εαυτού του.

 

Ψυχοθεραπεία

Ποιά είναι τα οφέλη της ατομικής ψυχοθεραπείας;

Η ατομική ψυχοθεραπεία, όπως προαναφέραμε, έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει ζητήματα που επηρεάζουν σε σημαντικό για αυτόν βαθμό, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και γενικά την ψυχική του υγεία. Τα οφέλη ωστόσο που προκύπτουν κατά την πορεία είναι πολύ περισσότερα.

Μερικά από τα οποία είναι η καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό του, η ανακάλυψη πολλών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση του, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων, η ανακάλυψη εκ νέου των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του.

Σε ποιούς απευθύνεται η ατομική ψυχοθεραπεία;

 

Η ατομική ψυχοθεραπεία σε γενικές γραμμές απευθύνεται σε κάθε ενήλικα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή κοινωνικής κατάστασης. Απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν την ανάπτυξη του εαυτού τους μέσω μιας σχέσης εμπιστοσύνης, προκειμένου να μοιραστούν ζητήματα και καταστάσεις που επηρεάζουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία τους. Τα ζητήματα αυτά μπορεί να είναι προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, καθώς και άλλα ζητήματα που μπορεί να βιώνουν ακόμη πιο σοβαρά όπως η κατάθλιψη, το έντονο άγχος, στρες στην καθημερινότητα, φοβίες, κρίσεις πανικού κλπ.

Το ποιόν αφορά η ψυχοθεραπεία ανοίγει μια πολύ μεγάλη βεντάλια συζήτησης η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης και ανθρώπους που πιθανόν να φοβούνται και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Ένας από τους στόχους θα μπορούσε να είναι να εντοπίσουν τα αίτια και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που οδηγούν στις παραπάνω καταστάσεις. Τέλος, η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί έναν τρόπο μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να προβεί σε έναν δημιουργικό και εποικοδομητικό διάλογο με τον εαυτό του, θέτοντας συνήθως στόχους ανάλογους με το θεραπευτικό αίτημα με το οποίο έφτασε στην συνεδρία.

Σημαντική συνθήκη αποτελεί η απόφαση του ίδιου του θεραπευόμενου να μοιραστεί τα ζητήματα που τον αφορούν. Αυτή η συνθήκη μπορεί να προκύπτει για διάφορους λόγους από την ανάγκη του ίδιου να ανακαλύψει καλύτερα τον εαυτό του, μέχρι να απαλλαγεί από προβλήματα που αντιμετωπίζει. Είναι μια συνθήκη δέσμευσης του θεραπευόμενου, όχι προς τον ψυχολόγο αλλά προς τον εαυτό του.

 

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζω;

 

 

Η συνεδρία ατομικής ψυχοθεραπείας ξεκινάει με την γνωριμία του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή, στην οποία γίνεται ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία, τον τρόπο προσέγγισης που εφαρμόζεται στο γραφείο μου καθώς και αρκετά ακόμα ζητήματα για τα οποία πιθανόν να υπάρχουν απορίες.

Αυτό συμβαίνει καθώς η εσωτερική αναζήτηση του εαυτού μας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ζητημάτων που μπορεί να έρθουν στην θεραπεία δεν γίνεται να λυθούν χωρίς πρώτα να δημιουργηθεί μια αμοιβαία σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης. Αυτή η σχέση είναι που αποτελεί το βασικό όχημα εξερεύνησης των αιτιών και των προβλημάτων που επεξεργαζόμαστε μέσα στην συνεδρία.

newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας με ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

  Πόσο διαρκεί μια ατομική ψυχοθεραπεία

  Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί μια υπηρεσία που μπορείς εκ των προτέρων να καθορίσεις πόσο διάστημα θα διαρκέσει. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αντιμετωπίζεται με μια εξατομικευμένη και διαφορετική προσέγγιση.

  Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτώνται από πάρα πολλά στοιχεία, μεταξύ των οποίων το είδος του προβλήματος που ο εκάστοτε θεραπευόμενος καλείται να αντιμετωπίσει, όπως επίσης και η δέσμευσή του να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην θεραπεία.

  Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια όπως και οι στόχοι της συνεδρίας γίνονται από κοινού και με σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητα του θεραπευόμενου. Η διάρκεια της ατομικής ψυχοθεραπείας είναι 50 λεπτά.

  Γραφειο ψυχολογου

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

  Διεύθυνση Γραφείου

  Μιχαλακοπούλου 99
  Αθήνα
  1ος Όροφος

  Επικοινωνία

  +30 698 7312 180 & 210 77 58 008

  Δέχεται κατόπιν ραντεβού

  Δευτέρα | Σάββατο

  ©2024 UX Themes

  Terms Privacy Cookies