Τραύμα

Κάθε άνθρωπος έχει μια πολύ ξεχωριστή ιστορία που καλείται να ζήσει και να πορευθεί με αυτήν. Αυτή η ιστορία άλλοτε είναι περισσότερο εύκολή και άλλοτε περισσότερο δύσκολη, άλλες φορές διευκολύνει και άλλες φορές δημιουργεί συνθήκες ασυνέχειας. Όπως ένα σωματικό τραύμα λειτουργεί μεταξύ άλλων ως μια ασυνέχεια στο δέρμα έτσι και το ψυχικό τραύμα πολλές φορές δημιουργεί μια τομή στην ιστορία του ανθρώπου που το βιώνει. Τα ψυχικά τραύματα αφήνουν «σημάδια», τα οποία μπορεί να μην είναι σωματικά αλλά επηρεάζουν την ζωή μας σε τεράστιο βαθμό. 

Τι είναι το ψυχικό τραύμα;

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση κατηγοριοποιήσουν ορισμένα βιώματα και εμπειρίες ως τραυματικές. Μπορεί να είναι κάποιο πένθος, κάποια δυσάρεστη εμπειρία ή κάτι που απείλησε τη ζωή τους. Δυστυχώς όμως ένα ψυχικό τραύμα δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο να εντοπιστεί. Πρόκειται για κάθε κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει μια ψυχική ή συναισθηματική βλάβη. Μια εμπειρία δηλαδή που μπορεί να αναστατώσει βαθιά και ο άνθρωπος δυσκολεύεται να το αφήσει πίσω του ακόμη και αν προσπαθεί.


Η λέξη τραύμα είναι το απότοκο της λέξης «πληγώνω». Το ψυχικό τραύμα είναι αυτό που βιώνει ένα άτομο όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με γεγονότα το οποία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί και να ελέγξει συναισθηματικά. Τραύματα τέτοιου είδους μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο που τα βίωσε να πάρει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην ζωή του ή ακόμα και στην εκδήλωση σοβαρών ψυχικών διαταραχών με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

 

 

Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι τα αίτια ενός ψυχικού τραύματος;

Το ψυχικό τραύμα λοιπόν είναι κάτι τελείως προσωπικό και μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τραύμα είναι:


• Η κακοποίηση (σωματική, ψυχική ή σεξουαλική)
• Ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητο
• Το πένθος για έναν θάνατο κοντινού ανθρώπου
• Η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας του ίδιου ή κάποιου συγγενή – φίλου.
• Μια κατάσταση όπου απειλήθηκε η ζωή του ή αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε η ζωή του


Φυσικά οι ανωτέρω καταστάσεις αποτελούν μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, αφού στην πραγματικότητα ένα τραύμα μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε παραβιαστική συνθήκη. Άλλωστε, κάθε άνθρωπος είναι ευάλωτος σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί κάτι που για έναν άνθρωπο να φαντάζει ασήμαντο σε κάποιον άλλον να αποτελέσει βασικό παράγοντα για μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες εάν δεν καταφέρει να τις διαχειριστεί συναισθηματικά.


Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ψυχικού τραύματος;

Υπάρχουν πολλά είδη ψυχικών τραυμάτων. Το τραύμα όπως και μια πληγή επιδρά διαφορετικά στο άτομο που τα βιώνει. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα συμπτωμάτων και παθήσεων ενός ανθρώπου που βιώνει ένα τραύμα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ψυχικού τραύματος;

Υπάρχουν πολλά είδη ψυχικών τραυμάτων. Το τραύμα όπως και μια πληγή επιδρά διαφορετικά στο άτομο που τα βιώνει. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα συμπτωμάτων και παθήσεων ενός ανθρώπου που βιώνει ένα τραύμα.

Άγχος
Ένα τραύμα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση άγχους, το οποίο μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και κρίσεις πανικού. Τα συμπτώματα συνήθως ενδεχομένως μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φοβίες.

Κατάθλιψη
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που μέσα από ένα ψυχικό τραύμα βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης. Το τραύμα αυτό μπορεί να έλαβε χώρα είτε πρόσφατα είτε στο μακρινό παρελθόν. Μερικά συμπτώματα μπορεί να είναι ο θυμός, η επιθετικότητα, η θλίψη, η απώλεια ενδιαφέροντος και η έλλειψη ευχαρίστησης.

Αποφυγή
Ένα ψυχικό τραύμα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αποφυγή ανθρώπων, τοποθεσιών ή γενικά δραστηριοτήτων. Αν και η αποφυγή μπορεί να μην ακούγεται σαν κάποιο πρόβλημα, μπορεί να επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στη ζωή κάποιου.

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
Ένα ψυχικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει και σε ακραίες καταστάσεις όπως οι αυτοκαταστροφικές τάσεις. Το τραύμα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στο σχηματισμό αντίληψης που περιλαμβάνει την ανάγκη για τιμωρία του εαυτού με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Φυσικά τα ανωτέρω παραδείγματα δεν είναι οι μόνες καταστάσεις που μπορεί να οφείλονται σε ένα ψυχικό τραύμα αφού ανάλογα τις περιστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρεία γκάμα σωματικών και ψυχικών παθήσεων εάν ο άνθρωπος δεν καταφέρει να το διαχειριστεί.

 

newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας με ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

  Θεραπεία Ψυχικού τραύματος

  Η θεραπεία του τραύματος περιλαμβάνει την κατανόηση της ρίζας του προβλήματος χωρίς απαραιτήτως να περιλαμβάνει την ίδια την ανασκόπηση της τραυματικής συνθήκης. Η βοήθεια από έναν ψυχολόγο αφορά την επεξεργασία και διαχείριση των επώδυνων αναμνήσεων και σταδιακά το δρόμο προς την επούλωση.

  Γραφειο ψυχολογου

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

  Διεύθυνση Γραφείου

  Μιχαλακοπούλου 99
  Αθήνα
  1ος Όροφος

  Επικοινωνία

  +30 698 7312 180 & 210 77 58 008

  Δέχεται κατόπιν ραντεβού

  Δευτέρα | Σάββατο

  ©2024 UX Themes

  Terms Privacy Cookies