Κατάθλιψη

Ψυχοθεραπεία

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ασθένεια που επηρεάζει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Αν και πρόκειται για μια συναισθηματική πτώση που μπορεί να παρουσιάζει και εναλλαγές στην διάθεση, στην πραγματικότητα αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεται ένα άτομο, τον τρόπο που σκέφτεται και που ενεργεί στην καθημερινή του ζωή. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί συναισθήματα θλίψης ή / και απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε το άτομο. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων και μπορεί να μειώσει την ικανότητά για ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, για εργασία καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα.


Αν και ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται ευρέως στην κοινωνία προκειμένου να περιγράψει μια συναισθηματική πτώση, στην πραγματικότητα τα άτομα που βιώνουν την κατάθλιψη καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος συμπτωμάτων. Είναι πολύ λογικό, ο καθένας να βιώνει ψυχολογικές μεταπτώσεις. Άλλωστε, η στεναχώρια – θλίψη αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση που κάθε άνθρωπος βιώνει στη ζωή του. Ωστόσο, όταν τα συναισθήματα αυτά επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούν έντονες δυσκολίες στην καθημερινότητα, τότε ίσως είναι μια κατάλληλη στιγμή το άτομο να απευθυνθεί σε κάποιον για να λάβει βοήθεια.

Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι τα αίτια της κατάθλιψης

Τα αίτια της κατάθλιψης δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως και μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αρκετές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην συγκεκριμένη κατάσταση καταλήγοντας σε διάφορα συμπεράσματα. Η ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης, ενώ άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να οδηγήσουν έναν άνθρωπο σε αυτή, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι είτε βιολογικοί είτε οικογενειακοί παράγοντες. Άλλες φορές σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν τα τραύματα που μπορεί να βίωσε κάποιος στην παιδική ή και μεγαλύτερη ηλικία, ένα σημαντικό γεγονός ζωής που μπορεί να πέρασε κ.α.


Επιπροσθέτως, έχει βρεθεί ότι και η κληρονομικότητα μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό. Ο τρόπος που θα αναγνώσουμε τα αίτια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς κάποιος μπορεί να δει την κληρονομικότητα αποκλειστικά ως βιολογικό παράγοντα είτε και ως μαθημένες συμπεριφορές και προβληματικές σχέσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά επαναλαμβάνοντας ένα δυσλειτουργικό μοντέλο σύνδεσης και επικοινωνίας στο εσωτερικό της οικογένειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι πολύ περισσότερα από μια κατάσταση θλίψης και μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλά και διάφορα ζητήματα στο άτομο που τη βιώνει. Μερικά από τα συμπτώματά της μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το φύλο, την ηλικία και γενικά το χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Μερικά από τα συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιον που βιώνει κατάθλιψη είναι:

• Έντονες εναλλαγές στην διάθεση όπως θυμός, άγχος, ανησυχία, απόσυρση.
• Θλίψη και απελπισία.
• Απώλεια ενδιαφέροντος και έλλειψη ευχαρίστησης από αγαπημένες δραστηριότητες.
• Αυτοκτονικές σκέψεις.
• Διαρκές αίσθημα κόπωσης.
• Υπερβολικός η ελάχιστος ύπνος.
• Διαταραχές στην όρεξη με υπερφαγία η αφαγία.
• Αίσθημα μοναξιάς.
• Στροφή προς καταχρήσεις.
• Αρνητική στάση προς τον εαυτό του.

Φυσικά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά ανάλογα με την μορφής της κατάθλιψης που αντιμετωπίζει ένα άτομο.

newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας με ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

  Η ψυχοθεραπεία για την κατάθλιψη

  Η κατάθλιψη είναι μία πάθηση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς και σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό να θεραπευτεί, εφόσον το άτομο που τη βιώνει είναι πρόθυμο να την αντιμετωπίσει. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ήπια και προσωρινά συμπτώματα ενώ άλλοι πιο σοβαρά και με μεγάλη διάρκεια. Ανάλογα με την ένταση και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη προσέγγιση αναφορικά με τη θεραπεία. Οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακοθεραπεία.


  Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορεί ο άνθρωπος που δυσκολεύεται να διερευνήσει την ρίζα των αιτιών και των καταστάσεων, που οδήγησαν στην εμφάνισή της. Ακόμη, βοηθάει το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη να ανακαλύψει τα δυσλειτουργικά μοτίβα στην ζωή που ενδεχομένως να μην είναι βοηθητικά και να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να βρει λύσεις στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει.


  Κάποιες φορές όταν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή μπορεί να χρειαστεί η παραπομπή σε κάποιον ψυχίατρο ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ο άνθρωπος να ανακουφιστεί και να αποκατασταθεί η αρχική ισορροπία. Η παραπομπή δύναται να χρειαστεί ε οπουδήποτε άλλη περίπτωση κριθεί απαραίτητο και βοηθητικό.


  Η αλήθεια είναι ότι αρκετός κόσμος δυσκολεύεται να στραφεί για βοήθεια παρόλο που έχει αναγνωρίσει τα συμπτώματα και θέλει να τα αντιμετωπίσει. Σε αντίστοιχες περιστάσεις σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει το οικείο και υποστηρικτικό περιβάλλον του ανθρώπου που δυσκολεύεται.

  Γραφειο ψυχολογου

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

  Διεύθυνση Γραφείου

  Μιχαλακοπούλου 99
  Αθήνα
  1ος Όροφος

  Επικοινωνία

  +30 698 7312 180 & 210 77 58 008

  Δέχεται κατόπιν ραντεβού

  Δευτέρα | Σάββατο

  ©
  2024 UX Themes

  Terms Privacy Cookies