Ψυχοθεραπεία ζευγαριού

Ζαχαρίας Καβαρλίγκος | Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Η ψυχοθεραπεία ζευγαριού αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη συνθήκη βοήθειας που μπορούν να λάβουν τα ζευγάρια. Λόγω του μεγάλου αριθμού δυσκολιών που καλείται το εκάστοτε ζευγάρι να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του, η εντάσεις και η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν μέσα στα πλαίσια της σχέσης του ζευγαριού, διαδραματίζει καθοριστικής σημασίας ρόλο στην συνολική υγεία της σχέσης.

Έτσι, η ψυχοθεραπεία ζευγαριών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δεξιότητες και τις ικανότητες του κάθε συντρόφου, ώστε να τις αξιοποιήσει με τρόπο που θα συμβάλλει στην βελτίωση της επικοινωνίας του ζευγαριού, την πιο αποτελεσματική έκφραση των συναισθημάτων και φυσικά στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν από κοινού αλλά και ατομικά.

Στόχος είναι κυρίως η αναβάθμιση της ποιότητας της σχέσης του ζευγαριού, μέσα από ένα κλίμα αλληλοβοήθειας, ειλικρίνειας και επικοινωνίας. Με την επίτευξη του ως άνω σκοπού, τα οφέλη που θα αποκομίσει το ζευγάρι είναι πολλαπλάσια.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία ζευγαριών;

Η ψυχοθεραπεία ζευγαριών παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την οικογενειακή ψυχοθεραπεία, με τη βασική διαφορά ότι αφορά μόνο το ζευγάρι (όχι παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας) και επικεντρώνεται συνήθως σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, μέσω του οποίου γίνεται εμβάθυνση σε περισσότερα ζητήματα που αφορούν τη διαπροσωπική σχέση του ζευγαριού.

Ειδικότερα, πρόκειται για μία βιωματική εμπειρία καθώς το ζευγάρι καλείται να εξερευνήσει τον τρόπο που ο καθένας τους βιώνει τη σχέση και να εκφράσουν τα συναισθήματα που έχει ο ένας για τον άλλο. Το ζευγάρι έχει την ευκαιρία να εξετάσει μέσα από το πρίσμα της συστημικής προσέγγισης τη δομή της σχέσης σε ένα συνολικότερο επίπεδο.
Η συστημική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας έχει ως στόχο να βοηθήσει τα ζευγάρια να επικοινωνήσουν καλύτερα, να εκφράσουν αποτελεσματικότερα τα συναισθήματά τους και φυσικά να αναβαθμίσουν την ποιότητα της σχέσης τους. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της ή συνδυαστικά με την ατομική ψυχοθεραπεία κάτι το οποίο συν αποφασίζεται από κοινού στην περίπτωση που απαιτείται.

Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας ζευγαριού

Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του. Μπορεί οι συνεδρίες να επικεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, ωστόσο τα οφέλη που θα αποκομίσει το ζευγάρι με το πέρας της συνεδρίας θα το βοηθήσουν και με ζητήματα που πιθανόν να κληθεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά. Άλλωστε, ένας βασικός στόχος που απορρέει από την συγκεκριμένη μορφή θεραπείας είναι η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων για τα μέλη του ζευγαριού ώστε να αντιμετωπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δημιουργούν εντάσεις στην σχέση τους.

Σε ποιούς απευθύνεται η ψυχοθεραπεία ζευγαριού;

Η ψυχοθεραπεία ζευγαριών απευθύνεται στα ζευγάρια τα οποία δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν την ικανοποίηση και την πληρότητα που αναζητούν μέσα από τη σχέση τους. Με απλά λόγια η ψυχοθεραπεία ζευγαριού απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν το επίπεδο της σχέσης τους, να αναπτύξουν μια καλύτερη επικοινωνία με τον σύντροφό τους και να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που δυσκολεύουν την περαιτέρω εξέλιξη και προοπτική.
Μερικά από τα συχνότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι είναι:

 • Προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης
 • Συγκρούσεις
 • Προβλήματα κατάχρησης ουσιών
 • Περιπτώσεις θυμού και εντάσεων
 • Ενδοοικογενειακή Βία
newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας με ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

  Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για τη ψυχοθεραπεία ζευγαριών;

  Η συντροφικότητα και η αγάπη είναι ένα πολύ ισχυρά συναισθήματα και η βάση για κάθε σχέση. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει ο καθένας τα συναισθήματά του δεν ικανοποιεί πάντοτε τον σύντροφό του. Στο σημείο αυτό η επικοινωνία και η επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ενός ή και των δύο μερών είναι απαραίτητη. Ωστόσο, στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν έχουν όλα τα ζευγάρια τη δυνατότητα να βρουν τη δύναμη για να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Κατά συνέπεια, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, η συνεδρία βασίζεται στη δική σας θέληση να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.

  Η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας ζευγαριών, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη μορφή ψυχοθεραπείας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από την αρχή. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες με βασικότερο την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι.

  Επιπρόσθετα, εάν κατά την πορεία των συνεδριών καταστεί αναγκαίο, μπορεί να προταθεί και η ατομική ψυχοθεραπεία ενός ή και των δύο μερών. Ο λόγος είναι φυσικά, ότι πολλές φορές η ανεύρεση του εαυτού μας και η κατανόηση των ενδότερων λειτουργιών και μοτίβων συμπεριφοράς είναι και αυτό που επηρεάζει τις σχέσεις μας.
  Εάν δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα που απασχολούν την ψυχική μας υγεία, δεν είναι εύκολο να επιλύσουμε και τα προβλήματα μέσα στη σχέση μας.

  Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την ψυχοθεραπεία ζευγαριών ή κάθε άλλη μορφή ψυχοθεραπείας, είμαι πάντα στην διάθεσή σας.

  Γραφειο ψυχολογου

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

  Διεύθυνση Γραφείου

  Μιχαλακοπούλου 99
  Αθήνα
  1ος Όροφος

  Επικοινωνία

  +30 698 7312 180 & 210 77 58 008

  Δέχεται κατόπιν ραντεβού

  Δευτέρα | Σάββατο

  ©
  2024 UX Themes

  Terms Privacy Cookies