Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Ζαχαρίας Καβαρλίγκος | Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία βασίζεται στη συστημική θεωρία, βάσει της οποίας κάθε σύστημα αλληλοεξαρτώμενων στοιχείων επηρεάζεται στο σύνολό του, μόλις επέλθει μια αλλαγή σε κάποιο επί μέρους στοιχείο του. Μια οικογένεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστήματα κάθε κοινωνίας. Όταν ένα μέλος της οικογένειας υπόκειται σε κάποια αλλαγή, αυτό επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια ένεκα του γεγονότος ότι όλα τα μέλη αλληλοεπηρεάζονται.

Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται και η οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Κατά τη συστημική προσέγγιση, η οικογένεια αποτελεί πολύ περισσότερα από μια απλή ομάδα, της οποίας τα μέλη αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Πρόκειται για μια ολότητα με τους δικούς της κανόνες και στόχους. Αυτός είναι και ο λόγος που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κατανόηση της συμπεριφοράς κάποιου μέλους, απαιτεί την κατανόηση ολόκληρης της οικογένειας.

Ο καθένας προέρχεται από μια οικογένεια, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της ζωής μας, στο ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Η υγεία των οικογενειακών σχέσεων παίζει καθοριστική σημασία και στη συνολική ψυχική υγεία ενός ατόμου. Προβλήματα στην αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μπορεί να επηρεάσουν και την μετέπειτα ικανότητα του ατόμου στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και εκτός των της οικογένειας.

Τι είναι η συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία;

 

Η συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία στοχεύει σε προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία των μελών μιας οικογένειας. Μέσα δηλαδή από μια προσέγγιση του συνόλου των μελών της οικογένειας, αντιμετωπίζονται ζητήματα ζωής ή ψυχικών δυσκολιών που επηρεάζουν ένα ή περισσότερα μέλη.

Η συγκεκριμένη θεραπεία μοιάζει αρκετά με την ομαδική ψυχοθεραπεία, με τη διαφορά ότι τα μέλη της ομάδας δεν είναι άγνωστα μεταξύ τους αλλά αποτελούν μέλη της ίδιας οικογένειας. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί κάθε μέλος, είναι λογικό και επόμενο να επηρεάζει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Έτσι μέσα από τη ψυχοθεραπεία, τα μέλη επιχειρούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα διάφορα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στα πλαίσια της οικογενειακής ψυχοθεραπείας, ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος, αξιοποιεί ένα σύνολο τεχνικών και παρεμβάσεων, ανάλογα πάντα με το πρόβλημα που καλείται η οικογένεια να αντιμετωπίσει, είτε αυτό αφορά ολόκληρη την οικογένεια ή κάποιο από τα μέλη της.

Ψυχοθεραπεία

Ποια τα οφέλη της οικογενειακής ψυχοθεραπείας;

Τα οφέλη της οικογενειακής ψυχοθεραπείας είναι αρκετά. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη υγιών οικογενειακών σχέσεων μέσα σε ένα κλίμα συναισθηματικής σύνδεσης, επικοινωνίας και επίλυσης των δυσκολιών που ανακύπτουν. Φυσικά, η βελτίωση αυτή συμβάλλει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις και έξω από την οικογένεια.
Μερικά επιπλέον οφέλη της οικογενειακής θεραπείας είναι:

 • Βελτίωση της επικοινωνίας
 • Καλύτερη επίλυση των προβλημάτων
 • Ενσυναίσθηση, κατανόηση και αλληλοβοήθεια
 • Καλύτερη διαχείριση των εντάσεων και του θυμού

Σε ποιους απευθύνεται η οικογενειακή ψυχοθεραπεία;

 

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία απευθύνεται στα μέλη μιας οικογένειας που αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τόσο το σύνολό της όσο και κάποιο μέλος συγκεκριμένα, ωστόσο επηρεάζει την ψυχική υγεία και ευεξία όλων των υπολοίπων. Ειδικότερα, η οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε οικογένειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα όπως:

 • Πένθος, κατάθλιψη και άγχος
 • Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
 • Προβληματικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων
 • Γενικά προβλήματα και συγκρούσεις μεταξύ ζευγαριών
 • Οικογενειακά Μυστικά
 • Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς
 • Διαζύγιο – χωρισμό γονέων
newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας με ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

  Που βασίζεται η συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας;

  Η συστημική οικογενειακή θεραπεία επικεντρώνεται στην οικογένεια ως μια κοινωνική ομάδα. Ως ένα σύστημα δηλαδή με την δική του δομή, σύνθεση και κανόνες. Η αλληλεπίδραση των μελών δημιουργεί μια ισχυρή δυναμική. Στόχος της οικογενειακής ψυχοθεραπείας μέσω της συστημικής προσέγγισης είναι η ενίσχυση και η υποστήριξη της οικογένειας στα πλαίσια της ενότητας, της ειλικρίνειας και της συμπερίληψης των μελών της.

  Πολλές φορές στις οικογένειες μεταφέρονται μέσα από τις γενεές δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών για τα οποία τα μέλη πολλές φορές δεν έχουν γνώση. Σε τέτοιες περιστάσεις χρήσιμη είναι και η αξιοποίηση ενός γενεογράμματος το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη μελέτη της οικογένειας και ουσιαστικά αφορά την γραφική αναπαράσταση του οικογενειακού δένδρου και των οικογενειακών σχέσεων.

  Οι οικογενειακές συνεδρίες δεν λύνουν μόνο ένα πρόβλημα, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός τρόπου επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών της οικογένειας ώστε να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τόσο σε ένα σε συλλογικό επίπεδο όσο και ατομικά.

  Εάν αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για την οικογενειακή ψυχοθεραπεία, θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μου.

  Γραφειο ψυχολογου

  Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

  Διεύθυνση Γραφείου

  Μιχαλακοπούλου 99
  Αθήνα
  1ος Όροφος

  Επικοινωνία

  +30 698 7312 180 & 210 77 58 008

  Δέχεται κατόπιν ραντεβού

  Δευτέρα | Σάββατο

  ©
  2024 UX Themes

  Terms Privacy Cookies