Συχνές Ερωτήσεις Ψυχοθεραπείας

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που μπορεί να απασχολήσουν κάποιον πριν ζητήσει βοήθεια από έναν ψυχολόγο. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι οι μύθοι που κατά καιρούς κυκλοφορούν σχετικά με την επίσκεψη σε ένα γραφείο ψυχολόγου είτε τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Προκειμένου να σας παρέχω μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το θέμα της ψυχοθεραπείας, παρακάτω θα προσπαθήσω να απαντήσω στις πιο συχνές ερωτήσεις ψυχοθεραπείας που απασχολούν τους περισσότερους πριν ξεκινήσουν μια συνεδρία.

01.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ κάποιον ψυχολόγο;

Οι λόγοι για να επισκεφτεί κάποιος έναν ψυχολόγο είναι πολλοί. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα και βιώνει τις δικές του καταστάσεις. Έτσι, κάποιος μπορεί να νιώσει την ανάγκη να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο όταν αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα με μία σχέση, με την εργασία κλπ. Άλλες φορές, μπορεί κάποιος να θέλει να αναζητήσει την αιτία που η διάθεσή του είναι «πεσμένη» για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί με αγαπημένες μέχρι πρότινος δραστηριότητες. Άλλοι πάλι διότι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένειά τους ή στις προσωπικές τους σχέσεις. Κάθε άνθρωπος έχει ένα πολύ προσωπικό και σεβαστό αίτημα που του δημιουργεί την ανάγκη να επισκεφθεί το γραφείο του ψυχολόγου.

Όπως είναι κατανοητό για να είναι η επίσκεψη στον ψυχολόγο εποικοδομητική, πρέπει να γίνεται όταν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε σημαντικό για εσάς ζήτημα και έχετε την θέληση να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Το τί είναι σημαντικό και σοβαρό για τον καθένα είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και για αυτό κάθε αίτημα αντιμετωπίζεται με γνώμονα τον σεβασμό και την κατανόηση.

02.

Πώς θα βρω τον ψυχολόγο που μου ταιριάζει;

Η ανεύρεση ενός ψυχολόγου που να ταιριάζει στις ανάγκες σας είναι κάτι που μπορεί να βασίζεται τόσο σε αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά κριτήρια. Σίγουρα, ένα από τα βασικότερα κριτήρια είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ψυχολόγου, όπως και ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί και στην ειδίκευση που έχει ακολουθήσει, η οποία θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη και συνήθως διαρκεί πολλά έτη. Αυτό συμβαίνει καθώς σε μεγάλο βαθμό αφορά το είδος της προσέγγισης απέναντι στο ζήτημα που έρχεται προς επεξεργασία στην συνεδρία.

Ακόμη καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η σύνδεση μεταξύ του ψυχολόγου με τον θεραπευόμενο και ιδιαίτερα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ο ιδανικός ψυχολόγος για εσάς είναι και εκείνος που θα σας κάνει να νιώσετε ότι μπορείτε και θέλετε να αναπτύξετε μια στενή σχέση μαζί του.

03.

Πόσες συνεδρίες ψυχοθεραπείας θα χρειαστεί να κάνω;

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα αρκετών ανθρώπων που αναζητούν την ψυχοθεραπεία. Ωστόσο η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι αυστηρά συγκεκριμένη, αφού ο αριθμός των συνεδριών αποτελεί μια συνάρτηση αρκετών παραγόντων. Ο αριθμός εξαρτάται μεταξύ πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων τόσο από το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος όσο και από την δέσμευσή του στην θεραπευτική συνθήκη.

04.

Πόσο συχνές θα είναι οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας;

Η συχνότητα των συνεδριών συνεκτιμάται από τον θεραπευόμενο και τον ψυχολόγο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η μία συνεδρία την εβδομάδα. Ωστόσο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η θεραπεία μπορεί να γίνει και μία φορά ανά 15 ημέρες. Η ομάδα ψυχοθεραπείας είναι μια φορά την εβδομάδα και για τις περιπτώσεις οικογένειας και ζεύγους κρίνεται κατά περίπτωση.

05.

Πόσο διαρκεί η μια συνεδρία ψυχοθεραπείας;

Ο χρόνος μιας συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Η θεραπευτική ομάδα διαρκεί 2 ώρες ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις στον χρονικό ορίζοντα όπως για παράδειγμα η διαδικασία κατασκευής γενεογράμματος η οποία μπορεί να διαρκέσει από 60 λεπτά έως 1,5 ώρα.

06.

Πως διασφαλίζεται το απόρρητο;

Σύμφωνα με τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας των ψυχολόγων, η διασφάλιση του απορρήτου των συνεδριών είναι βασική προϋπόθεση και αναγκαιότητα. Όσα λέγονται σε μία συνεδρία είναι αναγκαία και απαραιτήτως εμπιστευτικά. Λόγος για να διαρρηχθεί το απόρρητο αποτελεί ο άνθρωπος που θα επισκεφθεί το γραφείο να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον άλλον. Tέλος, η επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων γίνεται αποκλειστικά με βάση τις νομικές διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR, 2016/679).

Εάν το ερώτημα που έχετε δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω λίστα, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να σας παρέχω την κατάλληλη πληροφόρηση.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

Διεύθυνση Γραφείου

Μιχαλακοπούλου 99
Αθήνα
1ος Όροφος

Επικοινωνία

+30 698 7312 180 & 210 77 58 008

Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Δευτέρα | Σάββατο

©2024 UX Themes

Terms Privacy Cookies